ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ: 

Можете ли да ми направите 10, 50, 100 къщи/бунгала?

Да, можем да реализираме и по-големи проекти. Изпълнявали сме такива проекти за къмпинги в Гърция, а в България можете да разгледате изградените бунгала и къщи за къмпинг Оазис  в с. Зверино в секциите  СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ и БУНГАЛА И ПАВИЛИОНИ.

Възможно ли е цената да се промени по време на строителството?

Ако клиентът пожелае да бъдат извършени допълнителни строителни и/или монтажни дейности (например да се добави душ-кабина или нещо друго, което не е заложено в първоначалния проект) – крайната цена е възможно да бъде променена (намалена или увеличена), в противен случай цената не може да бъде променяна едностранно от изпълнителя, съгласно сключения предварително договор за строителство.

 

Дограмата вие ли я произвеждате? Колко можете да ми произведете?

Да, разполагаме със собствен цех за производство на дограма и дърводелство, оборудван с модерни машини и инструменти, както и линия за изработката на AL и PVC дограма. Можем да произведем например 10 броя AL врати за 2 дни или 50 бр. – за 5 дни.

Защо да изберем сглобяема къща пред обикновена?

Сглобяемите къщи предоставят възможност за:

 • изграждане срещу по-ниска цена, но без да бъде правен компромис в качеството и комфорта и при една и съща степен на завършеност;
 • по-бърза възвръщаемост на инвестицията при сглобяема къща спрямо тази при традиционно строителство;
 • по-добра топлоизолация и шумоизолация и респективно по-ниски разходи за електроенергия, отопление през зимата и охлаждане през лятото;
 • 2-3 пъти по-висока енергоефективност – коефициентът на топлопреминаване през конструкцията предполага разход на енергия по-нисък с около 40 % спрямо разхода при конвенционалното строителство; конструкцията не акумулира топлината в себе си и не е необходимо да охлаждате или затопляте стените и подовете, а само обема въздух вътре в тях, което става по-бързо и с по-малък разход на енергия;
 • екологично изграждане и експлоатация – изискват по-малко енергия и ресурси за изграждане, използваните материали в строителството се усвояват изцяло като минимизират количеството строителни отпадъци и ненужните разходи; използваните материали са почти 100% естествени, без химична обработка и/или добавки,
 • изграждане в много по-кратки срокове (обикновено 1-3 мес.) без това да се отразява на качеството;
 • изпълнение на модерни и авангардни архитектурни решения;
 • по-голяма използваемост на застроената площ – стените при сглобяемите къщи заемат около 15% от РЗП, докато при монолитното строителство заемат около 25%, разлика която за една къща от 100 кв.м. се равнява на 1 детска стая;
 • по-богат избор на местоположение за строеж – сглобяеми къщи могат да се построят на места, където монолитно строителство не е възможно (дори във вода, на стръмен терен или в свлачищен район); няма специални изисквания към терена и строителният процес почти не зависи от климатичните условия (но това НЕ означава, че отпада нуждата от сериозни предварителни проучвания, укрепителни работи и др. при наличие на усложнен геоложки строеж на терена за строителство);
 • по-лесна поддръжка, по-бърза и по-лесна реконструкция на вътрешните помещения и/или ремонтиране на всички вътрешни инсталации;
 • избягване на основната причина за образуването на влага при монолитното строителство, а именно мокрите процеси на съхненето на материалите и конденза;
 • по-добра устойчивост на климатични промени – високи или ниски температури, влага, дъжд, сняг, ураганен вятър, земетресения и т.н.

От какво се правят сглобяемите къщи?

Сглобяемите къщи могат да бъдат съставени от следните основни компоненти, при които до известна степен клиентът има възможност да избира използваните материали, като разбира се, те трябва да бъдат съобразени с изискванията на терена, климата, термо-енергийните изисквания и т.н.:

 • Конструкцията на сглобяемите къщи се изгражда от дървена рамка, чиято дебелина (определя също дебелината на стените) може да бъде избрана от клиента в рамките от 10 до 50 см.
 • Изолационният пълнеж на стените може да бъде от стиропор, каменна или минерална вата.
 • Завършекът след OSB и шпакловка на вътрешните стени можем да изпълним с гипсокартон с латекс, дървена облицовка или вътрешна завършваща мазилка (различни видове).
 • Фасадата на къщата може да бъде изградена с права, обла или триъгълна дървена облицовка или с драскана мазилка. Изпълнявали сме проекти включващи и орнаменти и ленти от декоративни камъни.
 • Изолация – можем да монтираме допълнителна външна изолация от стиропор, фибран или вата спрямо желанията на клиента.
 • Покривът на сглобяемата къща изпълняваме в 3 варианта (независимо дали е скосен или хоризонтален) – 1) двойна скара с изолация, вата и праховобоядисана ламарина; 2) двойна скара с изолация, вата, хидроизолация и битумни керемиди; 3) двойна скара с изолация, вата и обикновени керемиди; (само по изискване на клиента изпълняваме единични скари за покривна конструкция)
 • Врати и дограма – предлагаме метални входни врати, интериорни врати от MDF, HDF, PVC и AL (различни цветове) и дограма от дърво, PVC и AL(различни цветове – бяла, графит, златен дъб, т.н.).
 • Настилки и завършващи покрития – по избор на клиента – гранитогрес, ламинат, дюшаме, плочки, PVC облицовка (за санитарни помещения).

Какви документи са необходими?

Най-общо сглобяемите къщи са конструкции изградени от модули и могат да бъдат два вида:

 • стационарни
 • преместяеми (наричани още преносими, преместваеми или мобилни)

Стационарна сглобяема къща:

Попада в 5-та категория строежи съгласно закона, т.е. строителство на жилищни или вилни сгради с ниско застрояване (до 10 м. височина) и разгъната застроена площ (РЗП) до 1000 м2 и следва да се изгради на терен в регулация подобно на обикновена къща в съответствие с изискванията на ЗУТ.

Важно е да се отбележи, че това не е къща, която може да се сгъва, разгъва, да се премества от едно място на друго или да се разглобява.

Документите за построяването й не се различават от тези за построяването на обикновена монолитна къща. Пълен списък на документите по етапи можете да изтеглите ТУК:

Понякога снабдяването с всички документи може да бъде доста трудно объркващо и да отнеме значително време. Не се тревожете. Ние ще Ви съдействаме за набавянето на цялата необходима документация от започване на проектирането до приключването на проекта, така че да се случи взъможно най-бързо и лесно.

Преместяема сглобяема къща

Преместваемите къщи, от своя страна, са изцяло завършен готов за експлоатация продукт и дават възможност за многократно преместване.

За поставянето на постройката не е необходимо разрешение за строителство, съгласувателни писма от Електроразпределение и ВиК, изливане на фундамент, не е необходимо имотът да е в регулация.

За повече информация относно преместваемите обекти, моля вижте Наредба на Столична Община.

 

Задължително ли е да имам готов проект?

Не, разбира се. Можете да дойдете при нас с готов проект, който искате да изпълним, или само с идея. Услугата, която предлагаме е до ключ и ще Ви консултираме безплатно при избора и вземането на най-доброто решение.

Можете да са насочите към някой от вече готовите проекти в нашето портфолио или да изготвим нов уникален проект специално за Вас, така че новият Ви дом да бъде точно такъв, какъвто винаги сте си представяли.

Предлагаме също така необходимото съдействие за получаване на всички документи, които са нужни във връзка с изграждането му.

Какви са етапите на строителството?

 1. Комплектоване на документация, инвестиционен проект, взимане на разрешение и сключване на договор за строителство.
 2. Изграждане на фундамент и вграждане на инсталации (електрическа, ВиК, т.н.).
 3. Производство на заготовки на елементите на жилището (стени, панели, греди, т.н.).
 4. Груб строеж – изграждане на конструкцията на къщата на работната площадка (външни и вътрешни стени, покрив, отвори за прозорци и врати, облицовка, т.н.).
 5. Довършителни работи – привеждането на сградата в завършен вид в т.ч. монтиране на врати, прозорци, настилки и т.н.
 6. Въвеждане в експлоатация (АКТ 16).

Колко време отнема строителството?

Обикновено построяването на сглобяема къща е доста по-бързо от изграждането на обикновена и отнема около 35 работни дни (при нормални условия).

Вече над 3 години реализираме поръчки в рамките на тези срокове.

Все пак имайте предвид, че срокът за изпълнение на една сглобяема къща  може да варира в зависимост от квадратурата, сложността на конструкцията, наличието на по-специфични изисквания поставени от клиента или технологията, както и настъпването на силно влошени климатични условия или други форсмажорни обстоятелства. 

Как се представят сглобяемите къщи спрямо монолитните при бедствия?

 • устойчивост на наводнения и влага: Дървените материали и гипсовите плочи са естествен регулатор на влажността в помещенията. Сглобяемите къщи могат да поемат определено количество вода, след което започват да изпаряват водата, както е и при останалите видове конструкции. При сглобяемите къщи обаче, времето за съхнене след наводнение е по-късо, тъй като те поемат по-малко вода, а конструкцията им дава възможност за по-бързо изпаряване. Изпаряването на водата не влияе върху стабилността и свойствата на конструкцията (за разлика от класическите строителни материали, които са податливи на корозия, гниене и роене, дървеният материал след изсъхване си възвръща първоначалните свойства), а щетите са основно повърхностни.
 • устойчивост на пожари: Дървото, както всички строителни материали, е податливо на горене, но докато при пожар стоманобетонът например може да се деформира при висока температура и да стане причина за внезапно срутване, то дървеният материал, използван в носещата конструкция не се разцепва, топи, огъва или експлоадира, а гори равномерно и с предвидима скорост. Дървената конструкция не променя носещата си способност при висока температура, а дори въгленът, който се образува действа забавящо на процеса на горене в дълбочина. От друга страна не може да се каже, че дървените сглобяеми къщи са по-рискови конструкции, тъй като пожарите почти никога не започват от конструкцията на сградите, а извън тях (тютюнопушене , ел. уреди, др). Също така използваните в панелите гипсови плочи или минерална вата са негорими, пожарозащитни или самогаснещи материали, които предпазват конструкцията от възникнали пожари. При специфични изисквания за пожароустойчивост е възможно да се използват химически препарати, които да направят дървото практически незапалимо.
 • устойчиви на земетресения: Според различни проучвания сглобяемите къщи са около 8-10 пъти по-леки от монолитните постройки и респективно предоставят по-висока устойчивост при земетресения. Конструкцията на сглобяемите къщи осигурява по-безопасна среда при земетресение, тъй като се състои от много малки сглобки (вместо малко на брой и големи сглобки), които разпределят натоварването при земетресение в повече посоки и опасността едно съединение да се пренатовари е много малка. Многото сглобки също позволяват на сградата да разполага с известна гъвкавост. От друга страна дървото само по себе си като материал понася големи еднократни натоварвания и е по-еластично в сравнение с бетона. Използваните в сглобяемите къщи OSB плоскости заедно с дървените елементи също създават диафрагми, които са много ефективни при земетресения. Леката конструкция допринася и за улеснени спасителни действия при евентуални разрушения.
 • силни ветрове / урагани / торнада: При повечето торнада скоростта на вятъра е до 177 km/h, а най-силните могат да достигнат скорости на вятъра над 480 km/h, но такива торнада не се срещат в България. Ураганните ветрове с код червено в България достигат до 90 км/ч в населените места като нанасят най-вече щети върху комините и покривите, тъй като силата на вятъра е слаба поради наличието на съседни постройки. Теглото на 100 м2 основа на сглобяема къща е над 70 т и тя е здраво свързана с конструкцията, което не може да доведе до пълно разрушение и разкъсване на целостта на къщата.

Каква е опасността от дървояди, хлебарки, акари и др. за дървената конструкция?

Практиката ни до момента не ни е предоставяла възможността да се сблъскаме с такъв проблем.

Проучванията, които сме правили по темата сочат, че дървената конструкция е предпазена във вътрешността от материали (напр. минералната вата), които не представляват храна за вредителите, а достъпната част от дървената конструкция се обработва с предпазни лакове и препарати.

Също така начинът на изграждане на конструкцията на сглобяемата къща сам по себе си изключва образуването на фуги, в които да могат да се настанят вредители.

От друга страна вероятността жив организъм да се храни с минерална вата (на керамична основа) е същата, каквато и да се храни с керамичните тухли или керемидите, използвани в традиционното строителство.

Мога ли да добавя камина, климатик, радиатори, да монтирам кухненски шкафове, слънчеви панели, допълнителни инсталации или други в сглобяема къща ?

Да, можем да изпълним вграждане на желаните от вас инсталации. Освен електрическа и ВиК инсталации можем да вградим и СОТ инсталация. Можем да монтираме радиатори и/или климатици, да изградим централна климатизация, вентилация или отопление – сглобяемите къщи не предполагат ограничения от гл. т. на метода на отопление или охлаждане. Можем да монтираме и камина или да изградим външно барбекю, които да внесат уют и топлина във вашия мечтан дом.

Сглобяемите къщи не предполагат ограничения и по отношение на закрепването на различни предмети на стените. Необходимо е, както е и при традиционните монолитни постройки, да се използват специални крепежни елементи (могат да бъдат намерени в почти всички магазини за строителни материали) в съответствие с необходимата товароносимост на предмета.

Предлагате ли съдействие за разрешаване на строителството, съглaсуване на проекта и въвеждане в експлоатация?

Да, разбира се, можете да се обърнете към нас с всички въпроси, които Ви вълнуват. Ще Ви консултираме безплатно, независимо дали сме сключили договор за строителство или не, защото за нас е важно да можете да разчитате на нас и да ни имате доверие.

Поемате ли изграждането на стоманобетонния фундамент? Мога ли да изградя фундамента сам?

Да, можем да изградим фундамент за Вашата къща, но можем и да реализираме и Вашия проект за къща върху вече подготвена основа. Нашата задача е да удовлетворим Вашите нужди и желания!

Кога можете да започнете?

Можем да започнем веднага! Предварително е необходимо да подпишем договор за извършване на строително – монтажни работи и да съгласуваме графика за изпълнение на обектите в съответствие с проекта и Вашите желания за стартирането му (възможностите варират от следващия ден до няколко месеца в зависимост от Вашата готовност).

Колко струва?

Трудно може да се даде цена за строеж на къща без допълнително уточнение на параметрите. Цените варират от много ниски до много високи в зависимост от различните фирми, влаганите материали и желания резултат. 

В секцията СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ сме включили цените на конкретни проекти реализирани от нас, но трябва да имате предвид, че те са индикативни и съобразени с конкретни изисквания на съответния клиент. 

За да можем да формираме реална цена за Вас, ни е необходима информация относно:

 • вида на терена, на който ще се строи
 • нужно ли е съдействие за изваждане на документи
 • необходимост от проектиране
 • вид, размер, етажи, разпределение на постройката, която желаете (сглобяема къща, преместяема, друго…)
 • изисквания за дограма, врати, подови покрития, външни стени, вътрешни стени, покривна конструкция, веранди (покрити, закрити)
 • изисквания за довършителни работи, обзавеждане, мокри помещения, инсталации
 • допълнителни елементи (барбекюта, беседки, перголи, гараж, др.)
 • транспорт, монтаж

Не се притеснявайте, ако не знаете отговорите на тези въпроси. Ние ще Ви предложим варианти, от които можете да изберете и ще Ви помогнем в намирането на най-приемливото решение. 

Можем да предложим голямо разнообразие от решения, включително нестандартни такива,  както и изключително изгодни цени в сравнение с нашите конкуренти, тъй като разполагаме със собствена линия за производство на AL и PVC дограма и дърводелство.

Какви са изискванията за плащане?

Обикновено работим по следния начин:

 • 30% при подписване на договор за реализация на проект;
 • 30% при начало на строително-монтажните дейности;
 • 30% при завършване на етапа на груб строеж;
 • 10% при издаване на обекта.

Начините на плащане могат да бъдат уговорени допълнително между нас в договора за строителство.

 

Каква е гаранцията?

Животът на една сглобяема къща зависи пряко от няколко фактора:

 • вложените материали
 • използваната технология
 • правилната експлоатация
 • метеорологичните условия (климат, температура, влажност на въздуха и т.н.), на които е системно изложена

Наредба № 2 за въвеждане в експлоатация на строежите в РБългария определя минимални гаранционни срокове за всички изпълнени строителни обекти. Така минималната гаранция за новопостроена сглобяема къща се определя на 10 години, както и за обикновена къща.

Практически обаче животът на стандартната сглобяема къща с дървена носеща конструкция надхвърля многократно тези минимални срокове, а проучванията показват, че по отношение на трайност и срок на експлоатация традиционните къщи не превъзхождат с нищо дървените сглобяемите къщи.

Съвременните материали правят сглобяемата къща с дървена конструкция годна за обитаване поне 80 години, а в зависимост от поддръжката – и до 160. Клиентът получава както гаранция от производителя, така и пълна информация за всеки един влаган материал поотделно, като гаранциите достигат до 50 години.

Всякакви екстремни явления – пожари, наводнения оказват влияние на срока на експлоатация. Но стига къщата да е правилно изградена и поддържана, можете бъдете спокойни, че тя ще даде подслон на няколко поколения.

 

Изпълнявате ли големи проекти?

Да, можем да реализираме и по-големи проекти. Изграждали сме такива проекти за къмпинги в Гърция, а в България можете да разгледате изградените бунгала и къщи за къмпинг Оазис в с. Зверино.

Освен това разполагаме със собствен цех за производство на дограма и дърводелство, оборудван с модерни машини и инструменти, както и линия за изработката на AL и PVC дограма. Това ни дава възможност за по-голяма гъвкавост и бързина, и не на последно място – възможност да предоставим по-добра цена на отделни елементи от строителството в сравнение с нашите конкуренти.

 

Ако не намирате отоговор на въпрос, който Ви интересува,  попитайте ни.